IOANA: Wesport River Residence IOANA: Wesport River Residence IOANA: Wesport River Residence IOANA: Wesport River Residence IOANA: Wesport River Residence

residence along a river

This was a conceptual residential project for a landscape architect on land alongside the Westport River. The programmatic guidelines called for a house which allows nature to walk through.

The scheme pulls apart the different program elements along an axis parallel to the water’s edge. The living room is in the front, the kitchen and dining areas behind it, with an outdoor fireplace and pool. The bedroom and study are up on the second floor, in the setback structure, for views and privacy.

The formal layout is contextual both to the site, and to New England. The notion of a house composed of indepedently programmed volumes is embodied in the traditional, additive, New England farmhouse architecture.

A series of decks connect these separate “rooms,” allowing one to engage with the outdoors at several different levels, offering views of the Westport River from all spaces. Trees (the aluminum rods) weave between these volumes and decks, creating privacy and bringing nature closer to the house.

NEXT Project >

LOCATION
Westport (River), MA

CLIENT
Private

WORK/CREDITS
Ioana Urma

DATE
2003